Huawei samarbetar med Leica

Nu är mobilens kamera en värdig utmanare till kompaktkameran, där Huaweis senaste mobilsuccé Mate 9 Pro samarbetar med kameragiganten Leica.

 

Leica påbörjade sin produktion av kameror redan 1925, då vid sidan av optik, mikroskop och kikare. Företaget kommer från den tyska staden Wetzlar, men märket har spridit sig över hela jordklotet. Leicas kameror och objektiv är välkända kvalitetsprodukter bland proffs- och hobbyfotografer.

 

Huawei är ett kinesiskt företag som tillverkar kommunikationsutrustning, så som mobilnät och mobiltelefoner. Här i Sverige är de bland annat kända för att bygga 4G-nätet till Telenors och Tele2s gemensamma satsning, samt att de fick stark kritik av fackombundsmännen innan de i juni 2012 tecknade ett kollektivavtal.

 

Så vad kan en modern mobilteknikutvecklare hitta för samarbeta med ett hundraårigt varumärke av kameraoptik? Jo, resultatet syns i Mate 9 Pro. En mobilkamera på 12 megapixlar i en RGB-lind och 20 megapixlars monokrom lins. Resultatet blir verklighetstrogna bilder med vackert ljus och färgåtergivning, även i påfrestande kameramiljöer – så som mörkare områden med rörliga motiv. Recensionerna är mycket bra, även om man som konsument bör bilda sin egen uppfattning.

 

Även bland de fotografer, bloggare och Instagram-are med flera som gärna tar selfies kommer få stor glädje av Huaweis nyhet Mate 9 Pro. Med hjälp utav ett kortare skärpedjup kan man fånga klassiskt vackra porträtt med skärpa på modellen, med med lite mer oskärpa på bakgrunden.

 

Den främre kameran har 8 megapixels och den kan exempelvis styras av rösten, vilket också kan underlätta när man tar selfies. En rolig funktion är att den kan ställas in på att fota automatiskt när du ler. Känner man att fokus inte hamnat helt rätt i bilden ska man kunna använda funktionen att först ta bilden, därefter justera fokus innan bilden blir helt färdig.

 

Att kunna zooma in med kameran och ta en bild har länge medfört en klar bildförsämring. Detta är något som Huawei och Leica lagt ner mycket arbete på och resultatet blir ett förhållandevis högre och bättre resultat även på inzoomade bilder genom hybrid-zoomen.

 

Med kameran kan man även filma i 4K, detta tack vara telefonens snabba processor.